Dieta cukrzycowa – indeks glikemiczny

Podstawą w skutecznej walce z cukrzycą jest prawidłowo opracowana dieta. Należy zauważyć, ze dieta cukrzycowa jest zależna od wielu znaczących kwestii. Jednym z istotnych czynników jest indeks glikemiczny. Indeks glikemiczny wiąże się z wystąpieniem efektu glikemiczngo, który ma miejsce w organizmie po spożyciu określonego produktu. Ten efekt oznacza poziom wzrostu glukozy we krwi. Znaczna wartość indeks glikemicznego oznacza, że dany produkt zawiera dużą ilość cukrów prostych, które ulegają łatwemu wchłanianiu, a przez to są przyczyną szybkiego wzrostu poziomu cukru we krwi. Z tego powodu podstawą diety cukrzyka powinny być produkty o niskim indeksie glikemicznym (do 50), a zatem takie, które cechują się niską zawartością cukrów prostych i wysoką zawartości błonnika. Do takich produktów zaliczają się m.in.: kasze gruboziarniste: gryczana, pęczak, pieczywo razowe, płatki owsiane górskie, ryż brązowy, świeże warzywa, makaron z mąki pełnoziarnistej, rośliny strączkowe, czereśnie, gruszki, grejpfruty, pomarańcze, jabłka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *