Dieta cukrzycowa – ostrożnie z owocami

Każdy diabetyk musi ściśle przestrzegać tego co je, gdyż niewłaściwy pokarm może negatywne odbić się na zdrowiu. Dieta cukrzycowa powinna zawierać duże ilości owoców, jednak istnieją pewne reguły, które są z nimi związane.Przede wszystkim należy wybierać mniej słodkie owoce, a więc takie, które posiadają maksymalnie do 10% węglowodanów. Z tego powodu wskazane są takie produkty jak np. cytryna, arbuz, grejpfrut, wiśnie czy też truskawki. Należy uważać na takie owoce jak: ananasy, brzoskwinie, jabłka, gruszki, morele, pomarańcze, morelami, śliwki, jagody, czereśnie, kiwi oraz maliny. Jest to związane z tym, że w 100 g tych owoców znajduje się od 10 do 15 g cukrów. Maksymalna ich porcja to 150 g. Bezwzględnie należy unikać winogron oraz bananów. Są też pewne zasady związane z sokami. Najważniejsze jest to, aby nie był dodawany do nich cukier. Powinny być świeżo wyciskane, gdyż wówczas są najzdrowsze. Wskazanym rozwiązaniem jest rozcieńczanie soków wodą, gdyż dzięki temu 100 gramów takiego napoju będzie zawierało mniej cukru.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *