Dieta cukrzycowa – porady

Każdy diabetyk powinien szczególną uwagę przyłożyć do własnego sposobu odżywiania. Istotne jest, aby dieta cukrzycowa pokrywała dzienne zapotrzebowanie na wszelkie składniki odżywcze, a także na składniki mineralne i witaminy. Posiłki powinny być przyjmowane w sposób regularny. Najważniejszymi źródłami białka dla diabetyka powinny być: wołowina, chudy drób, ryby, cielęcina, chude wysokogatunkowe wędliny, jaja, chude mleko oraz jego przetwory. Należy wzbogacać dietę w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a więc olej kukurydziany lub sojowy, a także jednonienasycone kwasy tłuszczowe, a więc olej rzepakowy i oliwę z oliwek. Zabronione są nasycone kwasy tłuszczowe, a zawierają je: smalec, tłuste mięso, słonina, masło, wędliny, tłuste mleko oraz jego przetwory. Wskazane jest zwiększenie udziału w diecie antyoksydantów, a więc witamin E, C i β-karotenu oraz związków polifenolowych. Należy zwrócić uwagę na odpowiednią podaż witamin B12, B6 i kwasu foliowego, aby przeciwdziałać wystąpieniu homocysteinemii.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *