Dieta cukrzycowa – przykład

W walce z cukrzycą duże znaczenie odgrywa właściwy sposób odżywiania. Dieta cukrzycowa powinna być ustalona indywidualnie w zależności od płci, wieku, aktywności fizycznej, wzrostu, masy ciała, przyjmowanych leków oraz współistniejących chorób. W ciągu jednego dnia cukrzyk powinien zjadać takie pokarmy, których łączna wartość kaloryczna jest nie większa niż 1500 kcal. Przykładowy jadłospis na jeden dzień dla cukrzyka przedstawia się następująco: śniadanie: dwie kromki chleba żytniego razowego (70 g), które są cienko posmarowane twarożkiem (10 g), na chlebie: sałata (20 g), polędwica sopocka (40 g) oraz pomidor (70 g), zielona herbata, pomarańcza (130 g), drugie śniadanie: orzechy laskowe (20 g), jogurt (150 g) wraz z płatkami owsianymi (50 g), brzoskwinia (100 g), obiad: dorsz pieczony w folii(180 g), zupa koperkowa (350 g), brokuł gotowany (250 g), ryż brązowy (80 g), oliwa z oliwek (10 g), podwieczorek: sok wielowarzywny (300 g), kolacja: serek wiejski(150 g) ze szczypiorkiem, ogórkiem oraz rzodkiewką.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *