Dieta cukrzycowa – reguły

Dla osób chorujących na cukrzycę wskazana jest właściwa dieta, która pozwoli na złagodzenie skutków choroby. Warto wiedzieć, że dieta cukrzycowa powinna być oparta na kilku regułach. Najważniejszymi regułami są: w diecie cukrzycowej bardzo istotne jest zwracanie uwagi na niski poziom ładunku glikemicznego i indeksu glikemicznego w produktach, zalecane produkty będące dobrymi źródłami białka to chude mięsa, ryby, chudy nabiał oraz rośliny strączkowe posiłki powinny posiadać każdą grupę pokarmową, a więc węglowodany, tłuszcze i białka we właściwych proporcjach. Dzienny jadłospis w diecie cukrzycowej powinien zawierać: 45-50% węglowodanów,15-20% białka oraz 30-35% tłuszczy, polecana jest większość warzyw, za wyjątkiem buraków, ziemniaków oraz kukurydzy. Te wymienione można spożywać rzadko, nie więcej niż 2 razy w tygodniu, wskazane źródła tłuszczu w tej diecie to orzechy oraz oleje roślinne, zalecany jest błonnik, który wpływa na zwolnienie procesu trawienia węglowodanów oraz hamowanie skoków glukozy we krwi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *